Aktiivimalli epäonnistunut

Työttömyysturvan aktiivimalli edistää kehnosti työllistymistä. Kelan mukaan vain joka kymmenes leikatulle työttömyysetuudelle joutuneista on aktivoitunut. Mallin ehtojen mukaista aktiivisuutta on, jos 65 työttömyysetuuden maksupäivän aikana on tehnyt 18 tuntia palkkatyötä, tai ansainnut 23 prosenttia yrittäjän kuukausiansiosta, tai osallistunut 5 päivää TE-toimiston työllistymistä edistävään palveluun.

Tilastoista käy myös ilmi, että aktiivimalli on alentanut erityisesti 60 vuotta täyttäneiden työttömyysetuuksia. Toisin sanoen aktiivimalli on epäonnistunut erityisesti iäkkäiden ihmisten aktivoimisessa. Todennäköinen syy on se, että iäkkäänä työllistyminen on vaikeaa, joten akiivimalli ei iäkästä motivoi.

Aktiivimalli on saanut vaikutteita Tanskasta, jossa työttömältä edellytetään aktiivisuutta työttömyysturvan vastineeksi. Tanskassa on kuitenkin samalla parempi työttömyysturvan taso kuin Suomessa. Paremman tasoista työttömyysturvaa hallitus ei kopioinut, vaikka Suomen työttömyysturvan tasoa pidetään yleisesti riittämättömänä.

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on antanut Suomelle viime vuonna huomautuksen siitä, että työmarkkinatuen määrä on liian alhainen. Se rikkoo vähimmäissosiaalietuutta koskevaa määräystä, jonka mukaan vähimmäissosiaalietuus on 50 prosenttia maan mediaanitulosta. Tässä mielessä koko aktiivimalli on kyseenalainen, koska se leikkaa muutenkin riittämätöntä etuutta.

Aktiivimallia on kritisoitu laajasti. Tästä huolimatta hallitus aikoo tuoda eduskunnan päätettäväksi aktiivimalli kakkosen, jossa työttömän pitäisi hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa (tästä voisi poiketa tietyin edellytyksin). Lisäksi työttömyysetuuden karensseihin tulisi muutoksia.

Aktiivimallissa olisi jotain järkeä, jos leikattavan työmarkkinatuen taso olisi alun perin riittävä, ja malli todella auttaisi työllistymään. Nyt näin ei ole. Sen sijaan Suomen työttömät ovat joutuneet hallituksen aktiivimallin koekaniineiksi. Aktiivimalli olisikin pitänyt toteuttaa kokeiluna, jossa mallin vaikutuksia selvitetään ensin osalla työttömistä, ja vasta toimivaksi todettu malli otetaan kaikilla käyttöön.

MerviSyvaranta
Perussuomalaiset Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kasvatustieteen maisteri,
varavaltuutettu Espoossa, vaka opettaja,
kansanedustajan avustaja 2011-2017,
aiemmat blogit: hannelekukkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu