Parturi-kampaajille ja pienyrittäjille vähemmän alvia ja kunnon toimeentulo

Viisi vuotta sitten osallistuin (kansanedustajan avustajana) hiusalan yrittäjien koulutukseen, jossa käsiteltiin hiusyrittäjän tuloja, menoja ja laskutusta. Kävi ilmi, että alan yrittäjänä on vaikea hankkia toimeentuloa. Bruttopalkka oli ideaalitapauksessa 1900 euroa kuukaudessa, josta yrittäjälle jäi nettopalkaksi 1400 euroa kuukaudessa. Käytännössä valtaosa yrityksen tuloista, noin 2600 euroa kuukaudessa, meni parturi-kampaamoliikkeen perusmenoihin, kuten tilavuokraan ja sähkölaskuihin.

Jos yrittäjällä on vaikeuksia ansaita toimeentulonsa, hän saattaa myydä ohi kassan. Verohallinto julkaisi vuonna 2012 selvityksen, jonka mukaan harmaata taloutta esiintyi melkein puolella tarkastetuista parturi-kampaamoista. Yli viidesosalla oli ongelmia kirjanpidossa: epäluotettava kirjanpito oli 18 prosentilla tarkastetuista, ja kirjanpito puuttui kokonaan 5 prosentilta.

Suomi ei ole pienyrittäjäystävällinen maa. Ei liene kovin kaukana totuudesta sanoa, että verotamme pienyrittäjän hengiltä. Tilanne korjaantui hieman vuonna 2016, kun alvin alaraja nousi 10 000 euroon 8500 eurosta, sekä huojennuksen yläraja nousi 30 000 euroon 22 500 eurosta. Mutta korjausvaraa on edelleen; molempia rajoja pitäisi nostaa. Lisäksi olisi järkevää laskea yleistä arvonlisäveroa 24 prosentista, sekä laajentaa alennettujen arvonlisäverokantojen käyttöä.

Parturi-kampaamot maksavat yleistä arvonlisäveroa, mutta ne voisivat mielestäni maksaa alennettua arvonlisäveroa (10 prosenttia), jotta alan kannattavuus ja yrittäjien toimeentulo paranisivat. Vuosina 2007-2011 oli EU:n laajuinen kokeilu, ja parturi-kampaamoilla ja pienyrittäjillä oli 8 prosentin arvonlisävero. VATT:in selvityksen mukaan tämä lisäsi merkittävästi parturi-kampaamojen liikevaihtoa, toisin sanoen hiusyrittäjien toimeentulo parani.

MerviSyvaranta
Perussuomalaiset Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kasvatustieteen maisteri,
varavaltuutettu Espoossa, vaka opettaja,
kansanedustajan avustaja 2011-2017,
aiemmat blogit: hannelekukkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu